OFERTA EDUKACYJNA I ZASADY REKRUTACJI DO KLAS PIERWSZYCH  NA ROK SZKOLNY 2025/2026 DLA  ABSOLWENTÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ Z POWIATU ZGORZELECKIEGO

Filtry

Kierunek techniczny:

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Nazwa szkoły:

Technikum im. Emilii Plater w Zgorzelcu

Wymagania:

Wymagane przedmioty:

język polskimatematykajęzyk obcybiologia

Minimum punktowe:

75

Wymagane dokumenty:

Podanie, świadectwo, zaświadczenie o punktach, 3 zdjęcia, zaświadczenie od lekarza medycyny pracy oraz wyniki badań pod katem Salmonelli i Shigelli

Opis kierunku:

Technikum żywienia i usług gastronomicznych - Gotuj swoją przyszłość!

 

🍳 Rozwiń pasję do gotowania

 

W technikum żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się, jak tworzyć wyjątkowe dania i zarządzać nowoczesną kuchnią. Poznasz tajniki zdrowego odżywiania i sztuki kulinarnej.

 

🍽️ Teoria i praktyka w jednym miejscu

 

Zdobędziesz umiejętności w profesjonalnych pracowniach gastronomicznych, przygotowując posiłki na najwyższym poziomie. Nauczysz się także obsługi klienta i organizacji usług cateringowych.

 

🌍 Świat kulinarnych możliwości

 

Po szkole możesz pracować w najlepszych restauracjach, założyć własną firmę cateringową lub kontynuować naukę na studiach gastronomicznych.

 

💼 Praktyki zawodowe i certyfikaty

Weźmiesz udział w praktykach, które pozwolą Ci zdobyć doświadczenie w realnych warunkach pracy. Certyfikaty zwiększą Twoje szanse na sukces!

 

 

Ważne informacje:

   W przypadku klas technik żywienia i usług gastronomicznych wymagane jest zaświadczenie od lekarza medycyny pracy
o braku przeciwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu w terminie do 24.07.2025 r. 

   W terminie uzupełniającym do 13.08.2025 r. w przypadku braku możliwości przedłożenia takiego zaświadczenia lub orzeczenia, rodzic kandydata lub kandydat pełnoletni informuje o tym dyrektora szkoły w terminie do 24.07.2025 r. w rekrutacji głównej i do 13.08.2025 r. w rekrutacji uzupełniajacej. Należy wskazać wówczas przyczynę niedotrzymania pierwotnego terminu. Wówczas zaświadczenie należy złożyć nie później niż do 31.08.2025 r. Brak takiego zaświadczenia jest jednoznaczne z rezygnacją z kontynuowania nauki w szkole. 

   Kandydaci zakwalifikowani do klasy technik żywienia i usług gastronomicznych, zobowiązani są do dostarczenia w terminie do 15.09.2025 r. wyników badań dodatkowych pod kątem Salmonelli i Shigelli ze względu na kontakt ze środkami spożywczymi.

 

W przypadku braku odpowiedniej liczby kandydatów oddział nie zostanie uruchomiony.

Absolwenci szkół podstawowych od 19 maja 2025 roku mogą składać wnioski o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej za pomocą elektronicznego systemu

"Nabór szkoły ponadpodstawowe" https://dolnoslaskie.edu.com.pl/